Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

32 χρόνια Νίκος Γκάλης!

2 Δεκεμβρίου 1979. Χρονιά ορόσημο για το ελληνικό μπάσκετ αφού ο μεγαλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας που πάτησε παρκέ έπαιξε τον πρώτο του αγώνα φορώντας τη φανέλα του Άρη. Ο λόγος φυσικά για τον Νίκο Γκάλη ο οποίος σκοράροντας 30 πόντους οδήγησε την ομάδα του στη νίκη απέναντι στον Ηρακλή. 32 χρόνια έχουν περάσει από τότε, και αν η Ελλάδα αγάπησε το μπάσκετ το χρωστάει σε εκείνον.

Ως γνωστόν(?), δύο είναι οι παίκτες που με επηρέασαν περισσότερο ώστε να διακριθώ σε γειτονικό επίπεδο, ο Γκάλης και ο Τζόρνταν. Μπορεί βέβαια  τον Γκάλη να τον πρόλαβα κυρίως μέσα από βιντεοκασέτες αλλά τουλάχιστον ο Τζόρνταν δεν μου ξέφυγε αλλά η κληρονομιά που άφησε ήταν ήδη πολύ μεγάλη για να μην επηρεαστώ. Μία από τις εντονότερες στιγμές της ζωής μου εξάλλου ήταν όταν τον γνώρισα σε ένα παιδικό all star game -δεν έπαιζα αλλά άνετα θα μπορούσα να παίξω. Αρκεί να με επιλέγανε. Άτιμη κοινωνία- και μου υπέγραψε το σημαντικότερο και μοναδικό αυτόγραφο μου.

Δίχως Γκάλη δεν θα υπήρχε μπάσκετ στην Ελλάδα. Άρα δεν θα υπήρχαν δεκάδες ευρωπαϊκά συλλογικού επιπέδου. Είναι ο άνθρωπος που μας σήκωσε ψηλά το 87. Είναι ο άνθρωπος που έκανε όλο τον κόσμο να παραμιλάει για αυτόν (ακόμα και το ΝΒΑ). Ας μην το(ν) ξεχνάμε.



ΒΟΝUS

1,83. Λευκός. Και όμως κάρφωνε!




Χρωστάμε στον Γκάλη. Ακόμα και ο ΓΑΠ χρωστάει στον Γκάλη. (πηγή)

EPIC

ps: Oύτε μια αναφορά από τις "αθλητικές" εφημερίδες?? Δεν πουλάει ε?




Share

3 σχόλια:

  1. Τώρα που το σκέφτομαι αυτός φταίει που ασχολήθηκα και εγώ με το Μπάσκετ
    υγ: Εγώ είμαι 1.92 και με το μάυρισμα που έκανα το καλοκαίρι δεν με λες άσπρο, και πάλι δεν καρφώνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέχρι κι εδώ είναι ο ΓΑΠ! Κι εγώ από Τζόρνταν άρχισα μέχρι που σταμάτησε το τότε ΣΚΑΙ να δείχνει ΝΒΑ και τα ψιλοπαρέτησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...